7 Sept 2014

Little Armenia.

Jaká vlastně ta Arménie je? Otázka je to věru těžká, protože má mnoho správných odpovědí - krásná, pohostinná, svá a spousta dalších přídavných jmen. Pokusím se ale svoje poznatky tak nějak shrnout.



Pokud se do Arménie dopravíte letadlem (jakože asi ano, nevím, komu by se chtělo vlakem, natož autobusem) a pojedete z Prahy, nemine Vás noční pohled na Jerevan hnedka ze začátku. Tma jako v pytli. Letiště je moc krásné a tak se to zdálo všechno hezké už od začátku. Jenomže pak přichází důležitá kapitola - přijel pro nás taxikář.

Doprava
Jsme všichni tady zvyklí na normální auta - Škoda, Seat, Peugeot, Toyota a vůbec. To ovšem nejsou značky aut, které byste na denním pořádku potkávali na arménských ulicích. Zato takový Žigulík nebo Lada, to je aspoň auto! Na letiště pro nás přijel luxusní vůz (na zdejší poměry) BYD a srandovní chlapík. Cesta nočním Jerevanem je o poznání rozdílnější než tím denním! Pán s náma kosil zatáčky na nejvyšší rychlost, frčel si to 80kou a já jsem vůbec nestíhala hltat všechny krásy architektury kolem.
Vozový park, jak jsem říkala, tvoří levnější značky (BYD, Žigul, Lada), které ovšem stále fungují! Vyšší vrstva oligarchická má ve vlastnictví lepší kusy (Mercedes, Audi, VW) a prohání se s nimi, kde mohou.
Další součástí silničního provozu jsou tzv. mašrutky - minibusy, které vás za pakatel odvezou kamkoliv, v podstatě. Takový ten autobus pro 20 lidí, u kterého, když si řeknete, že je plný, tak se tam pořád dokáže nacpat dalších 10 a nějaké to zviřátko navíc! Cestovné má jednotný tarif - nastoupíte a jedete si kamkoliv chcete. Až se vám bude chtít vystoupit, zaplatíte 100 dramů, což je zhruba 5 Kč. Levná, ale nepříliš pohodlná přeprava po městě.
Mašrutky bílé, mašrutky žluté!
Co se týče silničního chování, tak značně šetří dopravními značkami. Občas objevíte nějakou upozorňující na přecházející děti nebo nějaké odbočení, ale víc nepotřebují. Rychlost je asi omezená ze zákona a každý ví, kolik může jet, protože tohle jsem snad nikde neviděla :D V podstatě si udávají svoje pravidla v tom kolik, jak a kudy pojedou.
Oblibenou věcí řidičů je troubení, které může mít několik podob - troubení na kamaráda, na nějakého debila nebo na hezkou holku/ženu/dámu. Problém je, že je dost těžké se vyznat v tom, které z nich na vás zrovna zkouší. V každém případě je dobré zanechat chladnou hlavu a nepokoušet se zjistit, co mají na mysli! :)
Blinkr se používá opravdu jenom pro odbočování a i to je dost nucená záležitost. Prostě pokud není potřeba, proč zapínat nějakou tu páčku vedle volantu! Pokud předjíždíte, použití blinkru by snad mohlo být považováno za špatnost!
Pokud nemáte auto, ale chcete využít pohodlí taxíku, tak to můžu doporučit! Je dobré si najít nějakého osvědčeného a jezdit s ním pořád, radost pro obě strany! Je to vcelku levné, teda každopádně levnější než u nás. Když nastoupíte, máte 600 dramů (30 Kč) a za každý kilometr vám přiletí 100 dramů (5 Kč) navíc, což je podle mého dobrá cena.
A pokud se vám tohle zdá moc, v Jerevanu můžete využít autobusů, trolejbusů, ale hlavně metra! Má sice jenom jednu trasu, takže se daleko nedostanete, ale určitě se neztratíte :) Cena kamkoliv je opět jenom 100 dramů!
Jedete-li někam dál za město, může vás tam dovést mašrutka, ale pokud máte to štěstí a chcete jet po trase vlaku, tak jeďte určitě ním! Jezdí 3x za den a doveze vás z hlavního města až do Gyumri, druhé nějvětší město, nebo na druhou stranu až do Ázerbajdžánu. Protože cesta stála 1000 dramů, nebylo to nic pohodlného. Sedět více než 3 hodiny na tvrdých dřevěných lavicích a přijímat pohledy malých holčiček byla opravdu zábava!

Arméni
Pokud si někdo nedokáže představit takového typického Arména, tak zde je přibližný výčet věcí, které by měl mít: tmavé vlasy (kudrnaté nebo rovné), srostlé husté obočí (tzv. monobrow), snědá pleť, menší postava. Pokud do takové škatulky nezapadáte, okamžitě jste objektem, který zaujme pozornost alespoň mužů. Nejenom, že na vás budou koukat, oni na vás budou neskrytě a okázale čučet! Obzvlášť pokud jste světlejší typ s krátkýma zrzavýma vlasama...
Národní sport
Ženy jsou většinou dost podobné - dlouhé tmavé vlasy, (pře)namalovaný obličej a vysoké podpatky. Občas jsem se vážně divila, jak se v tom všem dokážou pohybovat! Není tedy příliš obvyklé, že by ženy měly krátké vlasy (v mém průzkumu jsem našla zhruba 15 exemplářů), že by kouřily (tím se až opovrhuje a taková žena se považuje za lehčí) nebo že by měly tetování. Svoboda žen či jejich emancipace bude potřebovat ještě pár let, aby dokázala existovat. Ještě, že jsem nikde neříkala, že studuju technickou školu, to by byl nevěřící pohled a spousta otázek - Jak je to vůbec možné? Takovým věcem přece ženy nerozumí? Žena podle všobecného mínění prostě patří do kuchyně a k dětem.
Protože jsou velice nábožní, ve velkém uznávají náboženské svátky. Hlavně ale prožívají svatby a pohřby! Obojí je velkolepé, je pozváno na desítky hostů a všichni jsou buď přešťastní nebo si přesmutní a vyplakávají si duši. Pokud potkáte několik blikajících aut za sebou, věřte, že jste svědky něčeho velkého. Když auta navíc troubí, je to svatba, a když na začátku konvoje uvidíte černý pohřební vůz ...

Arménie jako státní zřízení
Úředním jazykem je samozřejmě arménština, na kterou je národ patřičně hrdý a otec písma, Mesrop Maštoc, má sochy v několika městech. Myslet si, že je arménština něčemu podobná, bude velký omyl. Patří totiž do skupiny satemových jazyků v indoevropské rodině, do které patří i albánština a nevím, jak vy, ale ten jazyk neznám, takže i arménština jde mimo mě. Pro vaši orientaci přikládám základní fráze:

Dobrý den. - Բարեւ ձեզ (Barev dzez)
Děkuji. - մերսի (Mersi)
Nashledanou. - Ց'տեսություն (C tes c'jun)

Ale abych vás úplně neodradila, domluvíte se i rusky. A to i po pádu SSSR!
Kdyby se náhodou někdo domníval, že státním náboženstvím je něco jiného než křesťanství, dostal by minimálně dlouhosáhlou přednášku o tom, jak Arméni byli první, kdo si křesťanství zvolili jako náboženství, že oni s tím začali. Nikdy si to nespleťte, mohlo by vás čekat velké faux-paux. Podíváte-li se na mapu, vidíte, že Arménie má kolem sebe mnoho muslimských sousedů (Írán, Ázerbajdžán, Turecko) a proto se může stát, že se i Arménie do této škatulky přiřadí. Radím dobře - never ever!
Arménie je prezidentskou republikou, platidlem je arménský dram a jsou docela malincí :) Když se k tomu přičte Náhorní Karabach, nádherná republika, kterou skoro nikdo neuznává (až na Abcházii, Jižní Osetii a Podněstří), už je to území o něco větší!
Arméni nemají příliš šťastnou historii. V letech 1915-1918 bylo v rámci arménské genocidy (první historicky zaznamenaná) povražděno zhruba 1,5 miliónu Arménů rukou Osmanských Turků. Bohužel Turci do dnešních dob tuto vinu odmítají a Arménie stále volá po spravedlnosti. A ještě v roce 1989 přišlo velké zemětřesení, které zničilo spoustu domovů a dalších budov na severu země. Zemřela spousta lidí, protože se to stalo zrovna v zimě a ty na Kavkazu nebývají nikterak příjemné. Některá města se z této události vzpamatovávají do dneška.

Jídlo a pití
Věřím, že tohle všechny zajímá nejvíc! No... přežrala jsem se jako to prase! Snažily jsme se ochutnat veškeré místní speciality, abychom o něco nepřišly. Často v restauracích najdete gruzínská jídla - chačapuri (vajíčko v "lodíčce" se sýrem uvnitř) a chinkali (mleté maso zabalené uvnitř těsta), obojí je vynikající!! Jediná věc, se kterou mám problém do teď, je jejich petrželka. Může se to zdát dost absurdní, ale je to tak! Na Kavkaze mají jinou odrůdu petrželky a je dost těžké si na ni zvyknout (já si na ni nezvykla do dnes, sestra už to žere normálně). Doufám, že se s ní budu setkávat jen zřídka!
Samozřejmostí je arménský chleba - lavaš. Je to taková lehká placka vcelku velkého průměru a peče se v pecích, kam se těsto hodí na stěnu a pak se vytáhne! Stále to nechápu! Ale je to vyborná pochoutka třeba k hummusu!
Kebab s božíma hranolkama
Nesmím zapomenout na kebab, který je asi všude v Asii, jen u nás se věci nazývají úplně jinak! Vyborné mleté maso všech příchutí a k tomu nějaká ta příloha. Bašta! A taky lahmajo - lámavá placka s mletým masem nahoře. Taková skoro pizza jenom s masem, dost dobrý a lehký!
Co se týče pití, můžete v obchodech najít české pivo!! Ale mají i svoje, které jsem bohužel neochutnala. Víno je taky jasná věc, na teplých svazích se mu jistě daří. Já se ale zamilovala do gruzínské limonády Natakhtari! Je to sladké jak cumel, ale hrozně moc dobré! Příchuť si můžete objednat hruškovou, hroznovou nebo třeba tarragon (zelená bylinka, dost zvláštní). Já osobně jsem se nedokázala nabažit!

Turistika
Ačkoliv neznám celou historii Arménie, tak můžu tvrdit, že na jejím území se děla spousta věcí a proto lze všude po Arménii najít velkou řádku památek a turistických destinací. 
Jerevan jako hlavní město je také taková turistická značka, po které návštěvníci jdou. Můžete vidět nádhernou stavbu opery hlídanou slavným Aramem Chačaturjanem, Kaskádu s desítkami soch, nebo třeba sochu Matky Arménie, Náměstí Republiky s fontánovým představením každý večer. A to je jenom zlomek! Jerevan je vážně krásné město a stojí za shlédnutí už kvůli sochám, kterých je tu nepočítaně!
Aram Chačaturjan za Operou
Chrám Garni se stejně jako klášter Gegrhard nachází velice blízko od Jerevanu. Garni je pozůstatkem řecko-římské doby, je tu stále stojící chrám a také půdorys dalších bývalých staveb. Ze všech koutů kopečku je malebný výhled na okolní hornatou přírodu. Geghard je naopak stále fungující klášter nebo spíše komplex klášterů, kde najdete otce představené v jejich černých hábitech. Architektura zdejších staveb vznikala kolem 4. století a dále. Lidé sem vozí svoje děti ke křtům či jiným obřadům.
Ve městě Echmiadzin se nachází další chrámový komplex, kde najdete i nejdůležitější chrám celé arménské apoštolské církve. Zajímavé je, že před jedním z chrámů jsou zakopáni významní duchovní, takže můžete jejich "hroby" s obřími náhrobními kameny spatřit velice lehce. Bohužel obsah jednotlivých "hrobů" vám zůstane asi neznámý, pokud neumíte arménsky!
Dalším funkčním klášterem je Khor Virap, jenž se nachází 8 km od turecké hranice. Musíte si vyšlápnout pár schodů, aby jste se dostali až dovnitř, ale celé to stojí za to! Pokud máte to štěstí, že máte hezké počasí, bez mraků a mlh, můžete spatřit jednu z nejkrásnějších věcí světa - horu Ararat a jeho menšího bráchu! 
Khor Virap s malým Araratem
Arménským mořem jsem nazvala obří jezero Sevan zabírající více než 1200 km2. Je tu mírně chladněji než v jiných místech Arménie, ale to připisuji nadmořské výšce okolo 1900 m! Je poznat, že je to spíš luxusnější místo, kde si ne každý může dovolit strávit dovolenou, ale přesto je to krása! Na vrcholku se nachází i místní chrámový komplex Sevanavank, který vzinkl kolem 9. století a je stále funkční! Z nejvyššího bodu kopečku by člověk konce vody nedohlédl, vážně jako u moře :)
A co je super? Ve většině míst se neplatí vstupné!

Obchody
Co se týče nakupování, tak se to líší podle toho, po čem jdete. Pokud se chcete najíst, tak je nejlepší jít nakopit všechno čerstvé na trh. Najdete tu veškerou zeleninu i ovoce v nejkrásnejším stavu a hlavně chuti! Jsou tu dokonce i domácí sýry, které jsou taky chutné. Ostatní potraviny se dají v pohodě nakoupit v obchodech a samoobsluhách. Pro nás je všechno neuvěřitelně levné, ale pro místní je to uměrné jejich platům, které nejsou zrovna příliš vysoké (pokud vůbec nějaký plat mají). Pokud se vám zachce nakupovat oblečení a svršky, tak je cena stále nízná, ale nemyslím si, že byste dokázali najít něco, co by se vám vyloženě líbilo. Stal oblékání Arménů je dost odlišný od toho našeho. Ale kdyby náhodou jste měli před svatbou, zajeďte do Jerevanu, protože svatební salóny jsou snad na každé ulici!
Sobotní trhy
Nejenom, že je pro nás všechno levné, ale zároveň jsou zaměstnanci jakéhokoliv obchodu neuvěřutelně vstřícní a rádi vám pomůžou s čímkoliv. Dbají na upravenost a čistotu svých obchodů, aby nezanechali špatný dojem. Většinou má každá prodejna zvláštního zaměstnance na úklid přes celý den - zametá, uklízí na stolech, utírá prach a leští výlohy. Prostě servis jak má být!

Doufám, že vás tahle země zaujala a omráčila stejně jako mě! Snad se zase vrátím a objevím i krásy Náhorního Karabachu :)

Více fotek brzy zde!

1 comment:

  1. Je to Maršrutka - маршрутка od slova маршрут - maršrut - trasa... jak krásně typicky "slovanské" slovo implementované do arménštiny?

    ReplyDelete